Warmtepomp
Bij Energieconcepten kan je terecht voor warmtepompen die met een minimale energietoevoer de natuurlijke energie uit de aarde of de omgevingslucht halen. Een warmtepomp zet de energie om in warmte en gebruikt deze voor de verwarming en koeling van je woning, en voor het aanmaken van sanitair warm water. De vele voordelen van een warmtepomp – al dan niet in combinatie met andere energiesystemen – maken het tot een ideaal alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie.
Soorten warmtepompen
De meest efficiënte en rendabele warmtepomp is de geothermische warmtepomp. Dit type haalt zijn energie uit de aarde en heeft daardoor geen buitenunit nodig. Bij een geothermische warmtepomp profiteer je in de zomer ook van (gratis) passieve koeling.
Een tweede type warmtepomp is de lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit haalt zijn energie uit de buitenlucht en transporteert deze naar de binnenunit. De binnenunit verdeelt deze warmte naar de verwarming en sanitaire boiler.
Een derde type is de lucht-lucht warmtepomp of meer bekend als AIRCO. Het principe is vergelijkbaar met de lucht-water warmtepomp, maar nu wordt er geen warm of koud water aangemaakt maar warme of koude lucht. De installatie wordt daardoor minder complex en dus ook minder duur in installatiekost.
Waarom een warmtepomp?
Kiezen voor een warmtepomp is bijdragen aan een beter milieu. Maar niet enkel dat! We zetten de voordelen van een warmtepomp graag even voor je op een rijtje.
Een warmtepomp kan bij zowel nieuwbouw als renovatie worden gebruikt en verlaagt het E-peil van je woning aanzienlijk. Daarenboven geniet je van optimaal comfort door een zeer aangenaam en constant binnenklimaat. Door het lage energieverbruik bespaar je tot wel 50% op je energiefactuur. Warmtepompen zijn bovendien erg onderhoudsvriendelijk en hebben een zeer lange levensduur (meer dan 20 jaar). Van een duurzame investering gesproken!
Ten opzichte van andere verwarmingstechnieken voor je woning is een warmtepomp veel minder milieubelastend. Doordat je geen fossiele brandstoffen gebruikt is dit veel duurzamer. Er komt ook geen verbranding aan te pas dus houden we de lucht proper.
De energie wordt niet geleverd door dure olie of gas, maar door een combinatie van slimme captatie van gratis energie die overvloedig aanwezig is in de natuur: elektriciteit door de zonnepanelen op je dak en warmte in de lucht of in de aarde.
Horizontale of verticale captatie
Bij een geothermische warmtepomp heb je een horizontale of verticale captatie nodig (hierbij maak je gebruik van de constante temperatuur van de aarde die ongeveer 10°C is en die je gratis ter beschikking hebt).
Horizontale captatie
Bij horizontaal captatienet wordt er een netwerk van buizen in de bodem ingegraven dat warmte onttrekt aan de bodem door de vloeistof die er door vloeit en naar de warmtepomp voert. Voor Woningen tot 200 m2 volstaat 250 m² aan tuinoppervlakte.
Verticale captatie
Bij een verticaal captatienet wordt de energie uit de bodem onttrokken door één of meerdere bodemlussen, die verticaal dmv boringen in de grond gebracht worden. De diepte varieert hierbij tussen 50m en 100m. Hierin circuleert, net als in het horizontaal captatienet, vloeistof die de bodemenergie opneemt en afgeeft aan de warmtepomp. De omgeving en de ondergrond van je woning bepalen mee op welke manier we de energie aan de aarde onttrekken.
Onderhoud
De warmtepompen van Energieconcepten vragen slechts een minimum aan onderhoud. Het onderhoud beperkt zich tot een 1 tot 3 jaarlijks controlebezoek waarbij de parameters van de warmtepomp uitgelezen worden. Zo worden de brontemperaturen in de gaten gehouden, het aantal draaiuren en het aantal starts/stops. Daarna wordt de druk van de installatie gecontroleerd en de bronfilter gereinigd. De Nibe warmtepompen kunnen zelfs vanop afstand uitgelezen worden, onze servicetechnieker is dus in staat om voordat hij langskomt reeds een controle te doen op de werking van uw warmtepomp.
Wij bieden zowel warmtepompen van Nibe aan, als warmtepompen van Fujitsu.