Wanneer je zonnepanelen plaatst, moet je deze aanmelden bij de netbeheerder. Voor gans Vlaanderen is dit Fluvius, maar voor Brussel is dit Sibelga.

De netbeheerder moet weten waar er lokale energieproductie plaatsvindt om zo het net optimaal te kunnen beheren. Gelukkig maakt de installateur van je zonnepanelen dit meestal in orde. Is dit niet het geval of doe je het liever zelf? Lees dan verder voor meer informatie.

Melding zonnepanelen bij netbeheerder

Als je zonnepanelen laat plaatsen, moet je deze ten laatste 45 dagen na de keuring van het systeem melden bij de netbeheerder.

Keuring zonnepanelen

Voordat je jouw systeem kan melden bij de netbeheerder, moet er een keuring gebeuren. Tijdens deze keuring bepaalt een onafhankelijk keuringsbureau of jouw systeem voldoet aan het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De keurder controleert of het systeem correct is geïnstalleerd en noteert de technische eigenschappen van de installatie. Voorzie hier ook een elektrisch schema van de installatie zodat de keurder kan controleren of dit overeenkomt met de werkelijkheid.

Dit schema bestaat uit elektrische symbolen en maakt duidelijk uit welke componenten de installatie bestaat en hoe deze zijn verbonden met elkaar.

Gelijkvormigheidsattest van Synergrid

Synergrid stelt een aantal eisen op voor de omvormers van zonnepanelen. Deze omvormers zorgen ervoor dat de spanning van de panelen omgevormd wordt naar een spanning die we kunnen gebruiken via ons normale elektriciteitsnet.

Voordat er een toestel op de markt verschijnt, wordt deze gecontroleerd. Iedere omvormer heeft dus een gelijkvormigheidsattest dat nodig is voor de melding bij Fluvius.

Checklist voor het aanmelden van zonnepanelen

Fluvius heeft een checklist opgesteld voor het aanmelden van zonnepanelen. Volgende gegevens heb je nodig om je installatie correct te melden:

 • De EAN-code van je bestaande elektriciteitsaansluiting
 • Een kopie van het volledig ingevulde, duidelijk leesbare en positieve keuringsverslag, opgesteld door een erkend controleorganisme, met volgende gegevens:
  • datum van keuring van je PV-installatie
  • verklaring dat de PV-installatie voldoet aan het AREI en in dienst mag worden gesteld
  • beginmeterstand van de productieteller (groenestroomteller) indien certificaatgerechtigd
  • aantal omvormers en maximaal AC-vermogen per omvormer (kVA)
  • piekvermogen van de zonnepanelen [kWp]
  • ijkmarkering, met overeenkomstige nauwkeurigheidsklasse, van de groenestroomteller
 • Een kopie van het ééndraadschema van de installatie
 • Gelijkvormigheidsattest afgeleverd door Synergrid voor het type omvormer vermeld in het keuringsverslag
 • De gegevens van de installateur van de installatie (naam, telefoonnummer, email, KBO-nummer)

Bron: Fluvius

Online melding van zonnepanelen

De melding van je zonnepanelen kan je gewoon online uitvoeren. Op het online portaal kan je een lokale productie ≤ kVA aanmelden. Alsook kan je de status van deze melding volgen. Volg simpelweg de stapjes en jouw zonnepanelen zijn in een mum van tijd aangemeld.

Ontdek onze werkwijze en mogelijkheden voor zonnepanelen en geniet van groene energie.

Interesse? Contacteer ons!

Wil u weten hoe rendabel PV zonnepanelen zijn voor uw bouw of verbouwing?