Duurzame energie

Juli 2019 gaat de geschiedenis in als de warmste maand sinds het begin van de metingen. Trots mogen we niet zijn op dat record, want deze uitzonderlijke temperaturen zijn toe te schrijven aan de opwarming van de aarde.

Gelukkig is het aandeel groene stroom in Vlaanderen fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Maar wat is groene energie nu precies? En wat is het verschil tussen groene en grijze energie?

Groene en grijze energie

Eigenlijk is het vrij simpel. Groene stroom is milieuvriendelijk en wordt opgewekt uit energiebronnen die nooit opgeraken. Zo kunnen we energie halen uit zon, wind, water en biomassa. Dit laatste is een verzamelterm voor hout, afval en diermeel. Door deze stoffen te verbranden, kunnen we energie opwekken.

Grijze stroom is niet milieuvriendelijk. Het kan opgewekt worden uit twee verschillende soorten energiebronnen. Zo kan je elektriciteit opwekken uit gas en steenkool waarbij broeikasgassen ontstaan. Een andere optie is het gebruik van kernenergie. Bij het opwekken van deze energie ontstaat er schadelijk afval.

Gebruik van groene stroom

Kan je zien of de stroom die je gebruikt groen is? Helaas niet. Of je nu groene of grijze energie koopt, de elektriciteit die uit je stopcontact komt, is dezelfde. Zowel groene als grijze stroom gaat doorheen éénzelfde stroomnet. Om zeker te zijn dat jouw stroom groen is, bestaat er een Garantie van Oorsprong (GvO). Dit is een bewijs waarmee energieproducenten kunnen aantonen hoe hun energie geproduceerd is.

Ontdek onze energiezuinige technieken en ga voor een groenere leefstijl.

Interesse? Contacteer ons!

Heeft u vragen of wenst u bijkomende informatie?
Had u graag een afspraak gemaakt?