Legschema Vloerverwarming

Een dreigend stroomtekort, stijgende energieprijzen … met de koude dagen in zicht lijk je er in België niet aan te ontkomen. Energiezuinige alternatieven blijven daardoor aan belang winnen. Misschien heb je niet het budget om je nieuwbouw meteen uit te rusten met zonnepanelen. Daarom leggen we je graag uit waarom je met vloerverwarming comfortabel en energiezuinig kan verwarmen. Het is bovendien een prima systeem dat - mits de juiste begeleiding - makkelijk zelf kan installeren.

Het systeem van vloerverwarming mag je gerust een klassieker noemen. Zo hadden de Romeinen vloerverwarming door warme lucht, afkomstig van een houtvuur, door een holle ruimte onder de vloer te laten stromen. Vandaag zijn er verschillende vormen van vloerverwarming. Wij raden een systeem aan waarbij warm water met een relatief lage temparatuur tussen 28 en 35°C door je vloerverwarmingscircuit loopt. Je moet er slechts een kleine hoeveelheid zonneschijn of aardwarmte voor omzetten.

Voordelen vloerverwarming

Door het grote stralingsoppervlak met een lage temperatuur, ten opzichte van radiatoren, geeft vloerverwarming een prettige warmte in de ruimte én kan de luchttemperatuur laag blijven.

Vloerverwarming is bovendien onzichtbaar. Ze zit letterlijk verstopt onder de vloer, waardoor je de vrijgekomen ruimte anders kan benutten.

Het systeem vraag nauwelijks onderhoud. Qua verbruik is het ook een pak zuiniger dan elektrische vloerverwarming. Omdat de ruimte met een lage luchttemperatuur kan worden verwarmd, zorg je voor een laag energieverbruik.

Vloerverwarming kan ten allen tijde perfect ingepast worden in een totaalconcept, waarbij zonnecollectoren reageren op een warmtepomp (en omgekeerd). Je zet er dus een eerste stapje mee richting een passieve woning.

Plaats zelf je vloerverwarming

Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Vloerverwarming is een mooi voorbeeld van een doe-het-zelf project dat je zelf kan uitvoeren, zelfs als je niet thuis bent in de bouwwereld of geen technische opleiding hebt genoten.

We laten je uiteraard niet aan je lot over. Je kan bij ons terecht voor het juiste advies bij de installatie van je vloerverwarming. Bovendien zorgen wij voor de opstart en eindcontrole van je doe-het-zelf project.

Heb je interesse in vloerverwarming?

Heb je interesse in vloerverwarming of een van onze andere energiezuinige technieken? Contacteer ons, en we bekijken samen wat we voor jouw bouwproject kunnen betekenen.