Warmtepomp

De geothermische warmtepomp – wat je moet weten!

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, met elk hun eigen functionaliteiten. Het verschil ligt hem in welk natuurelement als energiebron wordt gebruikt. Een geothermische warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron, dit kan op twee verschillende manieren, horizontaal of verticaal. De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare grond rond uw woning en het gewenste rendement in de winter.
Bij horizontale captatie zal er een buizennetwerk worden ingegraven in uw tuin en dient de bodem als het ware als warmtebron. Voor horizontale captatie is een grasveld het meest geschikt, de grootte hiervan wordt bepaald door de bodemsamenstelling en het vochtgehalte alsook het vermogen van de warmtepomp. Zon, regen en temperatuur spelen een belangrijke rol bij dit type integratie en maken deze toepassing vaak ook minder interessant.
Bij verticale captatie zullen er putten geboord worden tot 100 meter diep om het buizennetwerk verticaal in aan te leggen. Dit type integratie zorgt daarom ook voor een hoger rendement. Toegankelijkheid van de bouwgrond is hier wel van groot belang. Het aantal putten dat geboord moet worden is afhankelijk van de bodem. Hiervoor zal een bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd. Wanneer er dieper dan 50 meter geboord wordt moet er een vergunning aangevraagd worden.
In de zomer heeft een geothermische warmtepomp een erg interessant voordeel: ze kan namelijk ingezet worden voor passieve koeling. Hierbij wordt de bodemtemperatuur rechtstreeks doorgegeven aan het water van de vloerverwarming (of liever: vloerkoeling) wat een verrassend fris effect heeft op de ruimtetemperatuur.
Een geothermische warmtepomp is een grote investering, maar heeft tegelijk het beste rendement. Wij geven je graag persoonlijk advies op maat van jouw project!

Lees meer