Zonneboilers

Dankzij een zonneboiler heb je gratis warm water voor je verwarming, sanitair of wellness. Én het is goed voor het milieu, want het maakt gebruik van zonne-energie! Maar hoe werkt zo’n zonneboiler eigenlijk?

Het verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers

Zowel zonnepanelen als zonneboilers maken gebruik van de straling van de zon. Het verschil tussen de twee is wat ze opleveren. Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water.

Een zonneboiler kan echter ook deel uitmaken van een geïntegreerd systeem, waarbij hij helpt bij het warm houden van je woning.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een installatie met verschillende zonnecollectoren, een opslagvat en een regelingssystemen. De zonnecollectoren worden opgewarmd door zonlicht, en geven hun warmte af aan de transportvloeistof die naar een energieboiler worden geleid.

In die boiler wordt de warmte dan veilig en efficiënt overgedragen aan het drinkwater. De transportvloeistof gaat hierna terug naar de collector om opnieuw op te warmen. Een tweede verwarmingsspiraal in de boiler zorgt voor warm water in periodes met weinig zonnestraling.

Hoeveel levert een zonneboiler mij op?

Indien goed gedimensioneerd, kan een zonneboiler je tussen de 60 à 70% van je sanitair warm water opleveren. In de zomer gaat een zonneboiler je natuurlijk meer opbrengen, omdat er meer zonnestraling is. Indien enkel voor sanitair warm water, kan het zelfs als enige warmtebron dienen.

De resterende warmte verkrijg je door een combinatie van een warmtepomp, pelletketel, verwarmingsketel of elektrische bijverwarming. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Door middel van deze werkwijze zijn we in staat om zo goed als al je opgewekte zonne-energie op te slaan wanneer het voor handen is en af te geven aan je woning wanneer het nodig is. Bekijk het als een batterij systeem, maar dan goedkoper.

Vraag uw zonneboiler offerte aan

Plaats nu uw zonneboiler en geniet van gratis energie!