Het einde van de terugdraaiende teller - wat nu?
De berichten in de pers zijn duidelijk: de dagen van de terugdraaiende teller zijn geteld. Wat betekent dit precies voor jou en je installatie zonnepanelen? En vooral, hoe kun je je hierop voorbereiden en je installatie optimaliseren? We helpen je op weg met concrete informatie en slimme tips.
Heb je nog een terugdraaiende teller?
Vanaf 2025 moet elk gezin met zonnepanelen een digitale elektriciteitsmeter aanvaarden. Eerder was er uitstel voor gezinnen met zonnepanelen jonger dan 15 jaar en geplaatst voor 2021. Dat is nu verleden tijd. 403.000 eigenaars van woningen, appartementen en kleine bedrijven met zonnepanelen zullen de komende maanden uitgenodigd worden om de meter te vervangen. Bij klanten met aardgas zal meteen ook de gasmeter vervangen worden.
Wat betekent dit voor jouw huidige installatie met zonnepanelen?
Voor je huidige installatie betaal je nu prosumententarief. Dat zal je niet meer betalen als je een digitale meter hebt. Je zal de teruggeleverde stroom niet meer terug kunnen opnemen wanneer je wenst, je gaat deze op het moment van de productie verkopen aan je leverancier volgens het tarief in je energiecontract. Kijk zeker je contract na of er al een injectievergoeding op staat, neem eventueel contact met hen op mocht dat niet zo zijn.
Voor de meeste klanten zal de digitale meter helaas nadelig zijn.
Het wegvallen van het prosumententarief is doorgaans niet voldoende om het verlies van de teruggeleverde stroom te compenseren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je gemiddeld ongeveer 5 cent per kWh, terwijl de afname 31 cent per kWh bedraagt. De meeste klanten verbruiken van hun eigen zonnestroom 30% rechtstreeks en zetten 70% op het net.
Optimaliseer je installatie en haal er meer uit
Als je een digitale meter hebt is het interessant om te verbruiken als de zon schijnt. Onze adviseurs staan voor je klaar om de ideale oplossing voor jouw specifieke situatie te vinden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Slim verbruik: met een digitale meter loont het om stroom te verbruiken wanneer de zon schijnt. Misschien is het zelfs interessant om panelen richting het oosten of westen te plaatsen, of om een aantal panelen toe te voegen. Ook slimme aansturing in functie van dynamische energietarieven behoort tot de mogelijkheden.
- Thuisbatterij: zo kun je overtollige zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer het nodig is. Het maakt niet uit welke omvormer je hebt en of je nog groenstroomcertificaten hebt, er is voor iedere situatie een geschikte oplossing.
- Duurzame toepassingen: verhoog je zelfconsumptie met slimme, duurzame toepassingen zoals bijvoorbeeld een warmtepompboiler.
Onze experts adviseren je persoonlijk
Wil je weten welke oplossing het beste past bij jouw situatie? Contacteer ons.
We adviseren je graag!