Pelletkachel

‘s Winters genieten vele mensen graag van de gezellige sfeer die een houtkachel in huis brengt. Maar is stoken met hout wel zo duurzaam? Hout wordt aanzien als een goedkope hernieuwbare energiebron, maar bij de verbranding komt roet en fijnstof vrij, wat schadelijk is voor je gezondheid en de luchtkwaliteit. Met een pelletkachel verwarm je met hout, maar blijft je CO2-uitstoot beperkt.

Hout is een hernieuwbare energiebron. Het stoken ervan wordt beschouwd als klimaat- of CO2-neutraal. In theorie klopt dat, want bij de verbranding van hout komt alleen maar vrij wat de boom in zijn groeiproces heeft opgenomen, namelijk CO2 en andere schadelijke stoffen uit de omgeving.

Toch is het belangrijk is wélk soort hout er verbrandt wordt, wat de oorsprong ervan is en wat de productieomstandigheden waren. Want als je hout uit Canadese oerbossen afkomstig is, of als het met een vrachtwagen van Oost-Europa naar België vervoerd werd, dan is er jammer genoeg van duurzaamheid geen sprake meer. Nog schadelijker is het als je met nat of chemisch behandeld hout gaat stoken.

Eigenlijk bereik je een minimale CO2-uitstoot bij hout stoken enkel met lokaal geproduceerde pellets en hout uit duurzaam beheerde bossen.

Lokaal product

Een pelletkachel ziet er op gebied van design ongeveer hetzelfde uit als een traditionele kachel, maar wordt verwarmd met pellets: korrels van geperst afvalhout. Ze zijn zuinig, makkelijk verkrijgbaar, veel eenvoudiger op te slaan dan houtblokken, en bovendien worden ze in België geproduceerd. Houtpellets zijn dé brandstof van de toekomst: een milieuvriendelijk alternatief voor stookolie of gas.

Milieuvriendelijk en efficiënt

Voor de productie van de pellets wordt enkel hout gebruikt dat reeds als afval beschouwd wordt. Er worden dus geen bomen gekapt om korrels van te maken.

De Rika-kachels die wij aanbieden hebben een hoog rendement van 90% en meer. Dat is hoger dan dat van een klassieke houthaard. Een Rika pelletkachel stookt niet alleen CO2-neutraal, maar heeft ook een optimale verbranding dankzij de ingebouwde computersturing. Amper 0,5 tot 1% van de verbrande pellets blijven als assen achter. De kachel is dus uiterst milieuvriendelijk.


Ben je overtuigd om met pellets te gaan verwarmen?
Of heb je interesse in een van onze andere duurzame oplossingen?

Kom eens langs in onze showroom of contacteer ons.