Regenwater

Voor nieuwbouwwoningen is het opvangen van regenwater al lange tijd verplicht, maar ook voor bestaande woningen en renovatieprojecten is het plaatsen van een regenwaterrecuperatiesysteem meer dan de moeite waard.

Twijfel je zelf nog of zo’n systeem voor jou een goede investering is, dan zetten we hieronder alvast enkele belangrijke voordelen op een rijtje:

KOSTENBESPAREND

Bijna de helft van het gebruikte leidingwater van een gezin gaat op aan het toilet, onderhoud en de was. Dit kan makkelijk vervangen worden door regenwater, waardoor je dus 50% bespaart op leidingwater.

NATUURLIJK ZACHT WATER

Gebruik je regenwater voor de was, dan zal je minder kalkaanslag in je machine hebben. Regenwater is namelijk van nature zacht water. Ook moet je minder wasmiddel gebruiken, want in zacht water werkt dit veel doeltreffender.

MILIEUVRIENDELIJK

Hergebruik van regenwater is in verschillende opzichten goed voor het milieu. Enerzijds gaat het overstromingen tegen, omdat de putten een soort buffer vormen bij stortbuien, waardoor niet alle water meteen in de riolen terechtkomt. Anderzijds zorgt het gebruik van regenwater ervoor dat de grondwaterspiegel niet daalt, dit gaat grondverzakkingen tegen.

GESUBSIDIEERD

Sommige gemeentes bieden subsidies aan voor het installeren van een regenwaterput. Of je in aanmerking komt, kan je navragen op de milieudienst van je gemeente.

BUDGETVRIENDELIJKE INSTALLATIE

Een systeem van regenwaterrecuperatie is eenvoudig te installeren, en relatief budgetvriendelijk. Beschik je niet meteen over voldoende budget om zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen, dan is dit alvast een eerste stap in de richting van een energiezuinige woning.

Heb je nog meer vragen over regenwaterrecuperatie of ben je benieuwd welk systeem het best past bij jouw woning? Wij helpen je graag op weg!

Interesse? Contacteer ons!

Wil u weten hoe rendabel regenwaterrecuperatie is voor uw bouw of verbouwing?