Alle technieken in huis

Dankzij de EPB-normen zijn we tegenwoordig zeker van een energiezuinige woning. Dit brengt echter 1 probleem met zich mee: oververhitting in de zomer dankzij zeer grondige isolatie. De beste oplossing hiervoor? Een geothermische warmtepomp.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Warmtepompen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, zowel in de winter als in de zomer. Een geothermische warmtepomp kan je ruimtes passief koelen. Er hoeft dus geen energieverslindende airco te draaien. Als je energiezuinig wilt verkoelen is een warmtepomp een ideale keuze. Nog meer zelfs: er is een rendement tot 500% mogelijk! 1kW elektriciteit levert namelijk 5kW aan warmte.

Heb jij een traditioneel verwarmingssysteem? Met een warmtepomp kan je tot meer dan 50% besparen. De energiefactuur wordt lager, maar de waarde van je woning stijgt aanzienlijk. Een warmtepomp zorgt voor betere energieprestaties van een gebouw.

Er is trouwens geen buitenunit, waardoor je geen last hebt van zicht of geluid.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Geothermische warmtepompen halen hun energie uit de aarde. Dit gebeurt door middel van horizontale of verticale captatie.

Indien een warmtepomp gebruik maakt van een horizontaal captatienet, wordt er een netwerk van buizen in de bodem ingegraven. Door dit netwerk loopt een vloeistof die naar de warmtepomp voert. Deze vloeistof onttrekt warmte van de bodem.

Bij een verticale captatie wordt de energie veel dieper gehaald. Er worden één of meerdere bodemlussen verticaal dmv boringen in de grond gebracht. De diepte varieert tussen 50 m en 100 m. De werking is hetzelfde als bij de horizontale captatie: de vloeistof in de leidingen vangt de energie van de grond op en geeft deze af aan de warmtepomp.

Bekijk hier voorbeeldschema’s van horizontale of verticale capatatienetwerken voor geothermische warmtepompen.

Kan ik subsidies krijgen voor het installeren van een warmtepomp?

Ja, indien je een warmtepomp plaatst in een bestaande woning. Dan kan je een premie krijgen van Fluvius. Heb jij een nieuwbouw woning of appartement? Dan kom je bij Fluvius in aanmerking voor een premie voor een laag energieprestatiepeil. Bekijk hier de informatiefiches van Fluvius.

Interesse? Contacteer ons!

Heeft u vragen of wenst u bijkomende informatie?
Had u graag een afspraak gemaakt?